Keratokonus ve Kornea Nakli

Keratokonus ve Kornea Nakli

Keratokonus Nedir?  

Kornea merkezinin incelmesi ve öne doğru bombeliğinin artması ile karakterize, enflamatuvar olmayan, ilerleyici, bilateral kornea ektazisidir. 

keratokonus1

Hastalık Asimetriktir yani genelde hastanın bir gözünde görme azalması daha belirgindir. İlerleyici bir hastalıktır. Genellikle puberte döneminde başlar. Sıklık olarak 2000’de 1 oranında görülür. Kadın erkek oranı eşittir. 

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kontakt lens

Gözlük

Crosslinking (Çapraz Bağlama)

Kornea içi halka

Keratoplasti günümüde bu hastalıkta en sık kullanılan yöntemlerdir.

Bunlardan Crosslinking (Çapraz Bağlama) hastalığın progresyonunu önlemesi bakımından günümüzde en sık kullanılan yöntem haline gelmiştir. Çapraz bağlama (Crosslinking) yöntemi ile korneanın kollajen moleküllerine etki edilip, kornea bio-mekaniğini güçlendirerek hastalığın ilerlemesini durdurabilmektedir.

keratokonus2

Keratoplasti - Kornea Nakli Nedir?

Kornea nakli, şeffaflığını yitirmiş ya da şekli bozulmuş kornea dokusunun çıkarılarak yerine ölüden alınan sağlıklı kornea dokusunun yerleştirilmesi ameliyatıdır. Keratokonus hastalığının ileri evrelerinde uygulandığı gibi, korneanın saydamlığını kaybettiği bir çok hastalıkta da kullanılmaktadır.

Göz nakli halk arasında yerleşmiş yanlış bir ifade olarak kornea nakli yerine kullanılmaktadır. Bugünkü tıbbın imkanları içinde gözde nakli yapılan kornea tabakasıdır. Göz küresinin nakli söz konusu değildir.

keratokonus3

Hangi durumlarda kornea nakli gerekebilir?

- Göz cerrahisi sonrası korneanın şeffaf kalmasını sağlayan hücreler hasar görürse ve kornea bulanıklaşırsa

- Korneanın kubbe şekli bozulursa, örneğin konikleşirse (keratokonus)

- Kalıtsal geçiş gösteren bazı kornea hastalıklarında

- Enfeksiyon nedeni ile korneada yara dokusu ve yeni damarlanma olursa (örneğin, Herpes virüsü- keratiti sonrası)

- Kazalar nedeniyle kornea bulanıklaşırsa veya bütünlüğü ağır derecede bozulursa

- Kornea nakli sonrası vücut dokuyu reddederse.

Kornea nakli ameliyatı nasıl yapılır?

Kornea nakli ameliyatı çoğunlukla lokal anestezi altında yapılır. Hasta uyutulmaz, yalnız gözü ve çevresi uyuşturulur. Çocuklarda, lokal anestezi ile duramayacak hastalarda veya cerrah tercihi ile genel anestezi altında yapılabilir.

Mikroskop altında, yuvarlak özel bir bıçak ile, hastanın bulanık korneasının merkezinden 7,5-8 mm çapında bir pencere çıkarılır ve ölüden alınan şeffaf kornea dokusu uygun boyutta kesilerek bu bölgeye dikilir. Eğer hastanın kataraktı varsa, kornea nakli sırasında kataraktı da alınabilir.

Kornea nakli, şeffaflığını yitirmiş ya da şekli bozulmuş kornea dokusunun çıkarılarak yerine ölüden alınan sağlıklı kornea dokusunun yerleştirilmesi ameliyatıdır. Göz nakli halk arasında yerleşmiş yanlış bir ifade olarak kornea nakli yerine kullanılmaktadır. Bugünkü tıbbın imkanları içinde gözde nakli yapılan kornea tabakasıdır. Göz küresinin nakli söz konusu değildir.

Yazıları Büyütün Rahat okuyun + -