Katarakt

Katarakt

Katarakt nedir?

Halk dilinde perde veya aksu da denilen katarakt göz merceğinde oluşan bulanık yada kesif bölgelerdir. Göz merceği irisin ve gözbebeğinin arkasındadır. Görevi, gözün arka bölümünün iç yüzünü kaplayan ve ışığa duyarlı olan retina üzerinde görüntü oluşumunu sağlamaktır. Mercek bulanıklaşmaya başlarsa ışınların geçişi engelleneceğinden görüş bozulabilir. Katarakt oluştuğunda merceğin kimyasal bileşiminde de değişiklik meydana gelir. Ancak bu kimyasal değişimin nedenleri henüz tam olarak bilinememektedir. Yaşlılıkta oluşan katarakt en çok bilinenidir.

katarakt1

Katarakt genellikle yaşlılarda görülse de 50 hatta daha genç yaşlarda da rastlanılmaktadır. Ayrıca şeker,diğer sistem hastalıkları, uyuşturucular ve göz yaralanmaları ile birlikte de katarakt oluşabilmektedir. Bebekler kalıtımsal olarak kataraktlı doğabildikleri gibi yaşamlarının ilk yıllarında da katarakt oluşabilmektedir. Kataraktlar genellikle yavaş oluşurlar. Ağrı,sulanma,kızarma yoktur.B azı kataraktlar, görüşü ciddi şekilde azaltacak bir düzeye ulaşmazken, bazıları da görüşü bütünüyle önler.

 

Hastanın fark edebileceği şikayetler şunlar olabilir:

Sisli, puslu, bulanık görme, bazen çift görme de olur; ancak katarakt ilerledikçe bu durum da genellikle kaybolur. 

Gözlük camlarını sık sık değiştirme ihtiyacı doğar. Ancak Katarakt belli bir noktayı aşınca, cam değiştirme de görüşü iyileştiremez olur. 

Gözler üzerinde bir film varmış gibi hissetme, bir tülün veya bir çağlayanın ardından bakıyormuş gibi görme mevcut olabilir. Kataraktlı kimse, daha iyi görmek için sık sık gözlerini kırpıştırır. 

Genelde kara olan göz bebeği renginin değişmesi diğer bir belirtidir. Göz incelenirken göz bebeği gri, sarı veya beyaz görülebilir, ancak bu değişiklikler her zaman farkedilmeyebilir. 

Işık problemleri, örneğin gece araba kullanılması giderek güçleşir, çünkü merceğin puslu kısmı, karşıdan gelen far ışınlarını dağıtır ve bunların çift görünmesine veya gözün kamaşmasına neden olur. Keza kataraktı olan kimse, okurken  ya da yakın işler yaparken yeterli ışık bulamamaktan yakınır. 

İkinci görüş: Bazı kişilerde katarakt belli bir düzeye varınca,geçici bir okuma rahatlığına kavuşurlar.Katarakt geliştikçe görüş tekrar bozulmaya başlar. Bu septomların hiçbirisi,o kimsede katarakt olduğunu kanıtlamaz, ya da kataraktın alınması gerektiği anlamına gelmez. Ancak bu belirtilerden her hangi birisi olan kişi, bir göz hekimine mutlaka başvurmalıdır.  

Katarakt tedavisi nasıl yapılır?

Görme bozukluğu kişinin günlük yaşamını aksatacak kadar ilerlediğinde kataraktı ameliyatla alınmalıdır. Eğer katarakt tamamen olgunlaşıp buzlu cam gibi opak hale gelmişse daha acil bir şekilde tedavi edilmelidir. Olgunlaşmış bir kataraktın şişmesi ve hatta göz içinde dağılması bile mümkündür. Bu gibi değişimler,kalıcı görüş kaybı tehlikesi taşırlar.

Doğumsal kataraktlarda ise, görmenin engellendiği her durumda derhal ameliyat yapılmalıdır.

Ameliyatta önce opaklaşmış göz lensi temizlenir. Daha sonra yapay göz içi lensi göz içine yerleştirilir.

 

katarakt2

 

Ameliyatlarda kullanılan göz içi merceklerin farklı çeşitleri var mı? 

Evet.

Astigmatı düzelten Torik göz içi lensleri,

Hem uzak hem yakın görmeyi düzelten Multifokal göz içi lensleri ve Akomodatif göz içi lensleri bunlara örnektir. 

Tüm lensler her hasta için uygun değildir. Deneyimli bir göz doktoru hastasına tüm lens seçeneklerini, lenslerin avantaj-dezavantjlarını anlatarak hastanın kendisi için doğru lensli seçmesini sağlar.

Multifokal Göz İçi Lenslerinin Özelliği Nelerdir?

Multifokal göz içi lenslerine ülkemizde hatalı bir şekilde Akıllı göz içi lensleri denmektedir. Bu tür lenslerin en büyük avantajı uzak görmeye ilave olarak, orta mesafe ve yakın mesafede de görmeye yardımcı olmasıdır. Bu sayede ameliyat sonrası gözlüğe bağımlılık azalır. Bununla birlikte bu lensler mükemmel değildir. Belirli bir süre ışıkların etrafında saçılmalar, halkalar, yıldızlanmalar görülebilmektedir. Bu olası yan etkilerin sebebi aşağı fotoda görüldüğü gibi bu lenslerde düzgün bir optik yüzey yoktur. Bundan dolay işi gereği gece araç kullanan hastalar gibi insanlara uygulanmamaktadır. Aşağıda monofokal (tek odaklı) yani sadece uzağı net gösteren ve multifokal (çok odaklı) göz içi lenslerinin ameliyat sonrası fotoları görülmektedir.

1

2

3  

Yazıları Büyütün Rahat okuyun + -